Late winterprik? Veilig rijden doe je zo.

Rijden in winterse omstandigheden vraagt om aangepaste maatregelen. Sneeuw, ijzel, aanvriezende regen: het gevaar loert om de hoek. We geven je graag enkele tips om het veilig te houden op de winterse weg.

Veilig rijden in de winter begint bij de uitrusting in je auto. Een krabbertje voor je autoruiten is onontbeerlijk. Handschoenen zijn ook handig, net als een ontdooiend product en een deken voor je voorruit. Wie erg vooruitziend is, kan zelfs een vervangsetje lampjes en zekeringen in de auto bewaren. Want in de donkere winter wil je niet plots zonder verlichting komen te zitten.

De autopech die in de winter met stip het vaakst voorkomt, is een platte accu. Van zodra het koud en vochtig is, neemt de kans op startproblemen toe. Neem geen risico’s en laat tijdig je accu testen. Een verzwakte accu leidt gegarandeerd tot startproblemen.

Musso in de sneeuw

Geduld loont

De winter vraagt ook om geduld. Iedereen weet hoe het aanvoelt als je ’s ochtends je autoruiten vol ijs aantreft. Je kijkt sowieso al tegen een winterfile aan, en nu dit nog. Geen tijd te verliezen, je wil meteen vertrekken. Maar die vlieger gaat niet op.

Niets zo gevaarlijk als vertrekken met een auto zonder voldoende zicht. Zet meteen de airco en de ontwaseming aan en begin te krabben. Een tip: laat gratis weggevertjes links liggen en koop een extra breed krabbertje met een groot en stevig handvat. Dan gaat het een stuk sneller.

Zet je ruitenwissers niet te vroeg aan. Als je dat doet, kan je de wissers forceren, met onnodige slijtage tot gevolg. Je geduld wordt beloond: met een helder zicht rondom kan je veilig op weg, met minder stress. Vergeet niet de sneeuw van je jas en schoenen te kloppen voor je instapt. Smeltende sneeuw in je auto is onaangenaam.

Rustig en geleidelijk

Vertrek rustig en test uit hoe de weg erbij ligt. Geen achterliggers te bekennen? Vertraag tot een stapvoets tempo en rem dan even kort en krachtig. Voel je hoe je banden grip verliezen en verder glijden? Dan weet je meteen dat je extra hard moet opletten. 

Wees extra voorzichtig op gevaarlijke plekken. Op een kruispunt kunnen andere weggebruikers in moeilijkheden komen als ze remmen. Let ook op bruggen, op- en afritten en andere plekken waar het waait of waar plassen blijven liggen. Daar ligt vaak ijzel op de weg, ook als het elders droog is.

Word je verrast en voel je dat je auto begint te slippen? Blijf kalm en kijk naar de plek waar je naartoe wil, niet naar de boord of boom waar je tegenaan zou kunnen rijden. Dat helpt om je koers aan te houden.

Doe je best om alles zo zacht en geleidelijk mogelijk te doen. Anticipeer, vertraag ruim op tijd, rem niet te hard, trek traag op. Bruuske maneuvers leiden alleen maar tot problemen.

Winterbanden voor meer grip

In winterse omstandigheden bieden winterbanden je extra veiligheid. Ze presteren beter bij koud weer en op natte, gladde of besneeuwde wegen. Van zodra het kouder wordt dan 7°C zorgen ze voor een betere grip en een kortere remweg, ook bij droog weer.

Winterbanden zijn in heel wat Europese landen verplicht. In sommige landen geldt een algemene verplichting tijdens een bepaalde periode, in andere landen zijn ze alleen verplicht als de omstandigheden het vereisen. Op een aantal plaatsen kunnen ook sneeuwkettingen op de aangedreven wielen verplicht zijn.

De kosten voor een set winterbanden, aangepaste velgen inbegrepen, kunnen oplopen tot meer dan duizend euro. Dat is een hele investering, maar je krijgt er veel extra veiligheid voor terug. Vergeet ook niet dat je zomerbanden niet verslijten terwijl je winterbanden in gebruik zijn. De extra kost zit vooral in een extra set velgen en de montage.

Winterbanden

Vierseizoensbanden

Vierseizoensbanden zijn een mogelijk alternatief. Enkele bandenmerken hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van performante all weather-banden die het in de winter beduidend beter doen dan zomerbanden. Met als belangrijkste voordeel dat banden wisselen niet nodig is.

Echte winter- en zomerbanden zullen altijd beter presteren in hun eigen seizoen. Maar kiezen voor vierseizoensbanden is veiliger dan in de winter doorrijden op zomerbanden. Wie nooit met de auto op skivakantie vertrekt of slordig is met banden wisselen, maakt met all weather-banden geen slechte keuze.

Vierwielaandrijving

Wie vaak gaat skieën of in winterse omstandigheden rijdt, zweert bij vierwielaandrijving. Aandrijving op de vier wielen geeft aanzienlijk meer grip. Toch bieden veel constructeurs tal van modellen niet met vierwielaandrijving aan.

SsangYong pakt het anders aan. Elke SsangYong is verkrijgbaar met aandrijving op de vier wielen, van de Tivoli en de Korando tot de Musso, de Grand Musso en de Rexton. Zo geeft SsangYong elke klant de optie om te kiezen voor extra grip.

Je SsangYong-verdeler geeft je graag meer info.

Vraag je dealer om meer info